HunHír.info

2019. Napisten hava 16. nap, Zerind napja.

Szép a székely viselet

2019. június 16. 07:03

Szekely tancosok.jpgA Barót Napok keretében szervezett székelyruha-kiállításával, illetve a Székely viseletek régen és ma című előadásával a bodosi ifjabb Dávid Alpár hagyományainkba és öltözködésünk fejlődésének titkaiba avatott be. Az édesapjával, idős Dávid Alpárral való közös munkájáról, a családi vállalkozásuk fejlődéséről, a kézművesvásárok hangulatáról és hasznáról szólt.

Megbírságolták a Hargita megyei önkormányzat elnökét

2019. június 15. 18:35

A Kovászna megyei önkormányzat alelnökéhez hasonlóan Hargita megye önkormányzatának elnökét, Borboly Csabát is megbírságolta 3 ezer lejre (204 ezer forint) a román csendőrség az úzvölgyi katonai temetőnél június 6-án szervezett békés tüntetés miatt.

A magyar felirat lefestésével tett valaki a román hazáért Kovászna megye határában

2019. június 15. 13:40

Vagy a hőség, vagy a sovinizmus mehetett azok agyára, akik a román nemzeti színekkel pingálták le a magyar feliratot Kovászna és Bákó megye határában.

Aláírásgyűjtéssel tiltakoznak a marosvásárhelyi egyetem átnevezése ellen - valami oláhról nevezték el az ősi magyar intézetet

2019. június 14. 16:34

Aláírásgyűjtéssel tiltakozik a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Maros megyei szervezete az ellen, hogy a román kormány jóváhagyta a marosvásárhelyi orvosi egyetem román többségű vezetésének döntését, miszerint az egykor kizárólag magyar tannyelvű egyetem felveszi George Emil Palade oláh származású amerikai Nobel-díjas orvos nevét.

A bíróság alapfokon kimondta: a Békás-szoros Hargita, és nem az oláh Neamț megyéhez tartozik

2019. június 14. 16:26

A ploiești-i bíróság alapfokon ítéletet hozott a Hargita és Neamț megye közötti határvitában. Borboly Csaba, Hargita megye tanácselnöke a Facebookon jelentett be a számukra kedvező ítéletet, melynek a tétje az volt, hogy melyik megyéhez tartozik a turisták körében népszerű Gyilkos-tó és a Békás-szoros. A döntés értelmében Hargita megye a 32-es kilométerkőig tart.

Moldovai elemző: Romániának el kell tűnnie a világtérképről

2019. június 14. 05:53

erdely500.jpgRomániának el kell tűnnie a világ térképéről, ez az egyetlen megoldás a „román expanziós törekvések” megfékezésére – írta orosz nyelvű nr2.ru portálon Andrej Szafonov politikai elemző, a Moldovai Köztársaság parlamentjének volt képviselője. A tiraszpoli szeparatista rezsim egyik ideológusának számító elemző emlékeztet arra, hogy Oroszország és Ukrajna külügyminiszterei Cernăuţiban hamarosan megvitatják a moldovai–transznisztriai konfliktust. Szerinte a helyszínválasztás nem véletlen, mert Romániának Észak-Bukovinára vonatkozó területi követelései vannak. Az elemző úgy véli, a találkozó ideális alkalom lehetne arra, hogy Oroszország és Ukrajna koordinálják a román expanziós törekvések visszaszorítására irányuló erőfeszítéseiket.

Azért magyarországi bunkók, nem csak hazafiak járnak Erdélybe

2019. június 13. 09:02

Kocsiból kiszállva fotózták vagy vihorászva etették keksszel a lehúzott ablakon át a jókora barna medvét, amelyik egy főúton mászkált Erdélyben. Pedig ezzel az állat vesztét is okozhatják.

Egy „holland” cég felvásárolt 1300 hektárt Erdélyből

2019. június 13. 07:56

Egy magyar oligarcha birtokába kerültek (Mészáros Lőrinc) egyes erdélyi területek holland cégeken keresztül. A hír megjelent a romániai közlönyben is!

Itt a bizonyíték, hogy provokáció volt a temetőgyalázás – A román védelmi minisztérium elismerte, nincs is 150 román katona eltemetve Úzvölgyében

2019. június 13. 06:23

uz-volgye-500.jpgA román Védelmi Minisztérium szerdán elismerte, szó sincs arról, hogy 149 román katona lenne eltemetve az úzvölgyi magyar katonatemetőben, akiknek a neveit a múlt heti temeőgyalázás alkalmával fel is olvasták a beszeszelt szélsőségesek. A tárca ugyanis – ezzel lényegében elismerve a temetőgyalázás értelmetlenségét – arról tájékoztatta a Képviselőház védelmi bizottságát, hogy tizenegy román katona van elhantolva Úzvölgyében, persze ezeket is igazolniuk kellene még. Eközben a Krónika.ro beszámolója szerint elképesztően cinikus módon háromezer lejre büntette meg szerdai határozata szerint Grüman Róbertet, Kovászna Megye Tanácsának alelnökét a Hargitai Megyei Csendőrfelügyelőség az úzvölgyi temetődúlást megelőző gyülekezés miatt

Az oláh hatóságok megint túlfeszítették a húrt...

2019. június 12. 21:45

A Hargita megyei csendőrség megbírságolta Grüman Róbertet, a Kovászna megyei önkormányzat alelnökét arra hivatkozva, hogy a székelyek június 6-i békés tüntetését az úzvölgyi temetőnél nem jelentették be előre a törvényes előírásoknak megfelelően.

Az úzvölgyi törvénytelenségek is szerepelnek a román ellenzék bizalmatlansági indítványában

2019. június 12. 16:20

Az úzvölgyi katonai temető ügye is szerepel a román ellenzéki pártok által beterjesztett bizalmatlansági indítványban, amelyről a parlament várhatóan jövő hét kedden fog szavazni. Az indítványt szerdán terjesztették be és olvasták fel a román törvényhozás két házának együttes ülésén. Eszerint a román kormánynak tudomása volt már egy hónapja a dormánfalvi polgármesteri hivatal által az úzvölgyi katonai temetőnél elkövetett törvénytelenségekről, ennek ellenére nem volt hajlandó párbeszédet kezdeményezni és gyorsan rendezni a nézeteltérést.

Szabadítsuk ki foglyainkat és állítsuk helyre temetőinket! Hagyják békén nyugodni a holtakat és békességben élni az élőket!

2019. június 12. 15:39

Szabadítsuk ki foglyainkat és állítsuk helyre temetőinket! Hagyják békén nyugodni a holtakat és békességben élni az élőket! - áll Tőkés László EP-képviselő, az EMNT elnöke álltal ma közreadott nyilatkozatban. Alább a folytatás.

Kizárt magyarok Csíksomlyón – a román kormányőrség újabb visszaéléseire derült fény a pápalátogatás kapcsán

2019. június 12. 14:53

roman-rendorseg-250.jpgNemcsak a pápai miseruha magyar feliratának letakartatásával borzolta a kedélyeket a román kormányőrség (SPP) a szentatya csíksomlyói látogatása során. Az államelnöki hivatal fennhatósága alá tartozó rendvédelmi szerv megtiltotta számos anyaországi és erdélyi magyar – magas rangú – közméltóságnak, hogy helyet foglaljon a VIP-zónában, ott, ahova a meghívója szólt. Eközben a román zászlókkal érkezőket az első sorba, a tévékamerák elé tessékelték

Smaranda Enache: előre kitervelt és gondosan felépített provokációnak tartom az úzvölgyi történéseket

2019. június 12. 05:56

roman-magygyulolok.jpg"Előre kitervelt és gondosan felépített provokációnak tartom az úzvölgyi temetőnél történteket, annak ellenére, hogy a történelem és a hagyomány is szolgáltathat alapot az ilyen incidensekre. Azonban az, hogy egy szélsőséges csoport megjelenik és randalírozni kezd, nem a véletlen műve" - fejtette ki megkeresésünkre Smaranda Enache neves emberjogi aktivista, a Pro Európa Liga társelnöke az úzvölgyi konfliktus kapcsán.

Ceaușescu parancsát teljesítik az úzvölgyi temető elrománosításával?

2019. június 11. 15:00

ceausescu-250.jpgIsmertté váltak mindazok a levéltári dokumentumok a június 6-i úzvölgyi incidenst követően, amelyekre hivatkozva a dormánfalvi polgármester a temető nemzetközivé alakítását elhatározta. Amint ezekből kiderül, a temetőben az első világháború idején eltemetett 350 honvéd mellé az 1926-27-ben lezajlott hadisír-összevonás során további 793 katonát hantoltak el.

Prahova megyéből buszoztatták az úzvölgyi temetőhöz a bocskoros oláh bunkó csőcseléket

2019. június 11. 13:56

Egy Facebookon terjedő felvétel tanúsága szerint Prahova megyéből is érkeztek csoportok június 6-án az úzvölgyi katonatemetőbe részt venni a törvénysértően létesített román emlékmű felszentelésén.

Nem értitek, bocskos oláhok, hogy egyszerűen senkik vagytok?

2019. június 11. 09:02

roman-zaszlo-250.jpgRománia nem került be az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) Biztonsági Tanácsának (BT) nem-állandó tagjai közé a következő két esztendőre. A romániai politikusok, az államfő, a kormánypártok és az ellenzék egyaránt diplomáciai kudarcnak értékelik az ENSZ Közgyűlésének pénteki döntését és egymást okolják a kudarcért. Klaus Iohannis államfő „sajnálattal vette tudomásul” a döntést és azt mondta, hogy ezt a román hatóságok egyes magas rangú képviselőinek „felelőtlen és nem diplomatikus” nyilatkozatai okozták...

A büdös bocskoros oláh belügyminiszter szerint nem történt sírgyalázás Úzvölgyén

2019. június 11. 07:06

olah-taplo.jpgA belügyminiszter úgy látja, hogy a román csendőrök és rendőrök teljesítették a küldetésüket. Carmen Dan szerint az úzvölgyi katonatemetőben június 6-án szolgálatot teljesítő rendőri és csendőri erők teljesítették küldetésük három fő célkitűzését: sikerült megelőzniük a magyarok és románok közti összetűzést, a személyi sérüléseket és a sírgyalázást. A tárcavezető hétfői sajtóértekezletén tért ki a múlt heti úzvölgyi incidensre.

Az RMDSZ ellenzi az úzvölgyi sírkert államosítását

2019. június 10. 15:21

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ellenzi az úzvölgyi katonatemető államosítását, miután az állami intézmények „nem akarták, vagy nem tudták” megakadályozni a június 6-ai incidenseket - mondta Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, akivel a Mediafax hírügynökség közölt hétfőn interjút. A magyar érdekképviselet vezetője arra reagált, hogy a védelmi minisztérium megkezdte az előkészületeket a sírkert átvételére.

Bartha Barna: A románoknak írok! Alatta, közkívánatra magyarul is...

2019. június 10. 15:18

...Ne féljetek, mi nem fogjuk azt tenni amit ti, nem fogjuk temetőiteket sem meggyalázni, de azokat a románokat akik Erdély szerte pusztítják iskoláinkat, templomainkat, hagyományainkat, gyalázzák őseinket, gyűlölködnek, vissza fogjuk utasítani oda, ahol az őseik sírjai találhatóak...Évszázadokkal ezelőtt iskolákat építettünk nektek, bibliát fordítottunk a nyelvetekre, lehetővé tettük a nemzetté válásotokat. A köszönetet ismerjük…

Régebbi hírek a rovatban:


A rovat teljes archívuma
Médiapartnerünk:

Székely Hírmondó
Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Bevesszük a kanyart? - Csath MagdolnaBevesszük a kanyart?
Könyv - Bolti ár: 3 200 Ft
Internetes ár: 2 816 Ft
12% internetes kedvezménnyel
A pénz istenei - F. William EngdahlA pénz istenei
Könyv - Bolti ár: 4 500 Ft
Internetes ár: 4 050 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Összeesküvés elméletek - a teljes sorozat - Összeesküvés elméletek sorozatÖsszeesküvés elméletek - a teljes sorozat
Könyv - Bolti ár: 34 772 Ft
Internetes ár: 24 999 Ft
28% internetes kedvezménnyel
A második szabály - In memoriam Olofsson Placid - Beer Miklós - Csókay András - Brückner Ákos Előd - Eperjes Károly - Ézsaiás Erzsébet - Mádl Dalma - Rétvári Bence - Schmidt Mária - Sinkovits Vitay András - Süveges Gergő és még sokan másokA második szabály - In memoriam Olofsson Placid
Könyv - Bolti ár: 2 850 Ft
Internetes ár: 2 423 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Horthy naptár 2019 - Vitéz nagybányai Horthy Miklós KormányzóHorthy naptár 2019
Naptár - Bolti ár: 3 500 Ft
Internetes ár: 2 800 Ft
20% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat