HunHír.info

2019. Napisten hava 16. nap, Zerind napja.

Erőszakos sorozás Kárpátalján, magyar állampolgárokat is elhurcolnak

2019. június 10. 13:30

Ukrán médiaforrások szerint a kárpátaljai Csap település nemzetközi vasúti határátkelőjéről erőszakkal vittek el két fiatal fiút a hatóságok. Az értesülések szerint a nagydobronyi fiatalok Magyarországra készültek, azonban az útlevél-ellenőrzésen fennakadtak - írta pénteken a Kárpáthír. Úgy tudni, az egyik fiú magyar útlevelet nyújtott át, ennek ellenére elvitték a hatóságok.

A magyar választókerület veszélyeztetné Ukrajna szuverenitását?

2019. június 03. 10:13

ukran-katonak-250.jpg...Szerencsére mi, kárpátaljai magyarok mindig kéznél vagyunk Ukrajnának. Lehet ránk ujjal mutogatni és addig is elfedni a tényt, hogy Kárpátalját nem Magyarország, hanem az éhen pusztulás veszélye fenyegeti. Európa legszegényebb országaként valószínűleg tükrökre sem telik, így anélkül folytatható a farkaskiáltás, sárdobálás, hogy bárki is szembenézne önmagávaL..

Már lakóházakat is veszélyeztetnek az áradó folyók Kárpátalján

2019. május 23. 12:14

Lakott területeket is veszélyeztetnek Kárpátalján a harmadik napja tartó esőzés következtében megáradt folyók, amelyek csütörtök reggelig a megye hat járásának 25 településén okoztak károkat, elsősorban a Borzsa, Ung és Latorca völgyében.

Kiegyensúlyozott politizálásra van szükség Ukrajnában

2019. május 20. 09:37

jobb-szektor-250.jpgBölcs és kiegyensúlyozott nemzetiségi politizálásra van szükség Ukrajnában – mondta Fedinec Csilla Ukrajna-szakértő hétfő reggel az M1-en. Azt mondta: az a nemzetiségi politika, amelyet Ukrajna folytatott, fenyegető üzenetként próbálta közvetíteni az új nemzetépítési célokat a helyi kisebbségeknek. Ehelyett pozitív, a megerősítésre hangsúlyt fektető politikára lett volna szükség – tette hozzá.

Az EBESZ kisebbségügyi főbiztosánál emeltek panaszt az ukrajnai románok

2019. május 16. 20:30

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosánál emeltek panaszt ukrajnai román kulturális szervezetek vezetői a szerdán kihirdetett új ukrán nyelvtörvény ellen – közölte a bukaresti Adevarul hírportál.

Az új ukrán nyelvtörvény sérti a nemzeti közösségek jogait

2019. május 16. 12:37

ukran-tank-250.jpgAz új ukrán nyelvtörvény ellentétes Ukrajna nemzetközi kötelezettségvállalásaival, és sérti a nemzeti közösségek jogait, mert elveszi azok nyelvhasználathoz fűződő, már meglévő, szerzett jogait – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) csütörtökön az MTI-vel. A nyelvtörvény a távozó félben lévő elnök, Petro Porosenko szellemiségét idézi – tették hozzá a közleményben. A minisztérium kiemelte, bíznak benne, hogy az „elsöprő többséggel” megválasztott új elnökkel, Volodimir Zelenszkijjel tisztázni tudják a magyar nemzeti közösséget érintő kérdéseket.

A Hazajáró Egylet több túrával is várja májusban a kirándulókat

2019. május 16. 07:23

karpatalja250.jpgBeregszászi közönségtalálkozóval és Maderspach-emléktúrával is várja a Hazajáró Egylet májusban a kirándulni vágyókat, valamint meghirdetik a 15 gyalogtúrát magába foglaló Hazajáró Kupa túrasorozatot is. A Prima Primissima díjas Hazajáró honismereti magazinműsor szereplői pénteken másodszorra érkeznek Kárpátaljára, ahol a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán mesélnek az érdeklődőknek a műsor forgatásával kapcsolatos élményeikről - közölte az egylet az MTI-vel.

Kulturális központ létesül magyar állami támogatással Munkácson

2019. május 13. 19:59

A magyar állam Munkácson megvásárolta az egykori Osztrák-Magyar Bank impozáns, a város egyik legemblematikusabbnak számító épületét, amelyben a felújítást követően a helyi magyar közösséget szolgáló Munkácsy Mihály Kulturális Központ (MMKK) kap helyet - jelentette be Grezsa István miniszteri biztos hétfőn a kárpátaljai városban, miután megbeszélést folytatott a helyi magyar politikai, civil, egyházi és oktatási szervezetek, valamint intézmények vezetőivel.

Szélsőséges ukrán nacionalista szervezet indít utcai járőrözést Munkácson a szeparatizmus megelőzése érdekében

2019. május 13. 14:44

jobb-szektor-250.jpgIrányítótörzset hoz létre és utcai járőrözést indít Munkácson a kijevi központú C14 (Szics) szélsőséges ukrán nacionalista szervezet "Ukrajna állami szuverenitásának védelme és a szakadár megnyilvánulások megelőzése érdekében" - adták hírül hétfőn kárpátaljai ukrán hírportálok. A jelentések szerint a nacionalista szervezet attól tart, hogy ruszin aktivisták kihasználják Hennagyij Moszkalnak, Kárpátalja kormányzójának a lemondását és nagygyűléseket szerveznek, hogy autonómiát követeljenek Kárpátaljának

Elfogadták az ukrán nyelvtörvényt

2019. április 25. 11:43

jobb-szektor-250.jpg"Nyelvellenőrök" fogják figyelni, nehogy a magánbeszélgetéseken és egyházi szertartásokon kívül bárhol az ukrán nyelven kívül mást használjanak az országban. Az ukrán parlament elfogadta csütörtökön a sokat vitatott nyelvtörvényt, ami a magánbeszélgetéseket és a vallási szertartásokat kivéve gyakorlatilag mindenhol kötelezővé teszi az ukrán nyelv használatát, a szabályok megsértéséért pedig jogi felelősségre vonást is kilátásba helyez.

Jön Zelenszkij, megy Kárpátalja kormányzója

2019. április 23. 12:12

Benyújtotta lemondását a Kárpátalja megyei állami közigazgatási hivatal elnöke – adta hírül az MTI kárpátaljai hírportálok alapján. A kormányzó hivatalos honlapján közzétett felmondás szövege szerint a jelenleg szabadságon lévő Hennagyij Moszkal maga kérte a felmentését Petro Porosenko hivatalban lévő ukrán elnöktől.

Soha nem volt olyan nagy szükség a határozott, megalkuvás nélküli érdekképviseletre, mint a jelenlegi ukrajnai helyzetben

2019. április 06. 13:59

Soha nem volt olyan nagy szükség a határozott, megalkuvás nélküli érdekképviseletre, mint a jelenlegi ukrajnai helyzetben - hangsúlyozta Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke szombaton Ungváron, a szövetség XXX. közgyűlésén, amelyen a küldöttek a kárpátaljai magyarság jelenlegi helyzetét értékelték és jövőbeni kilátásait vázolták.

Kitiltották Puccsrajnából Kelemen Hunor RMDSZ-elnököt

2019. április 06. 12:49

Másfél évre kitiltották Ukrajnából Kelemen Hunort, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökét. A hírt maga Kelemen Hunor közölte egy közösségi portálon annak nyomán, hogy szombaton nem engedték be az országba.

Medveprémet találtak egy autóban a záhonyi határállomáson

2019. április 02. 13:00

Medveprémet találtak egy ukrán rendszámú autóban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei a záhonyi magyar-ukrán határállomáson – közölte a hatóság Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei adó- és vámigazgatósága rendészeti főosztályának sajtóreferense kedden az MTI-vel.

Ukrán képviselő: az ukrán sereg két óra alatt a Balatonnál lenne

2019. március 20. 15:25

ukran-tank-250.jpgKijevben kijelentették, hogy Ukrajna készen áll fegyveres beavatkozásra Magyarország ellen, közölte a politnavigator.net. A portálon megjelent szavak Szergej Melnicsuk parlamenti képviselőtől, az Ajdar zászlóalj egykori parancsnokától származik, aki a NewsOne televíziós csatorna élő adásában egy telefonáló kérdésére válaszolt.

A magyar-szlovák „kis” háború

2019. március 18. 16:03

rongyos_garda_250.jpgKevesen tudják, hogy a „Nagy háborúnak” nevezett I. világháború és a II. világháború között Magyarország megvívott egy kis háborút is. És ebből, a kis országok kis háborújából, győztesként került ki…Nem tudom, hogy ma mit tanítanak az iskolákban az 1939-es magyar-szlovák háborúról - már ha tanítanak egyáltalán valamit -, de előlünk, mikor még én jártam suliba, a szocializmus idején, szemérmesen elhallhatták még a létét is, mert a proletár internacionalizmusnak nem tett volna jót, ha sokat emlegetik.

Ma 80 éve Magyarország visszavette Kárpátalját!

2019. március 17. 13:54

Dicsőség a hősöknek, dicsőség a Rongyos Gárdának, dicsőség Héjjas Ivánnak!

1939. március 15. Kárpátalja visszatérése - ERRE IS EMLÉKEZZÜNK!

2019. március 16. 11:46

vereckei-hago-karpatia.jpgMiután az első bécsi döntéssel visszakerül Magyarországhoz a Dél-felvidék magyar lakta sávja, nem sok időnek kell eltelnie az újabb határváltozásig. Adolf Hitler végérvényesen felakarja számolni Csehszlovákiát, tervéhez a már autonóm Szlovákiát használja fel. A szlovákok tudomására hozza, hogy amennyiben nem kiáltják ki függetlenségüket, vagyis nem szakítanak a csehekkel, abban az esetben szabad kezet ad a magyaroknak nemcsak Kárpátalja, de Szlovákia megszállására is.

Megint piszkoskodtak ezek az ukránok egy kárpátaljai magyar politikussal

2019. március 14. 06:33

jobb-szektor-250.jpgKözigazgatási bírsággal sújtotta a bíróság a határátlépésekor megtalált magyar útleve miatt Darcsi Karolinát, a beregszászi városi tanács (közgyűlés) magyar frakciójának vezetőjét, akinek a határon rögzített személyes adatai felkerültek a Mirotvorec (Béketeremtő) szélsőséges ukrán soviniszta honlapra is - adta hírül szerdán a Karpatalja.ma című magyar hírportál.

Beregszászra látogatott az Amerikai Magyar Koalíció küldöttsége

2019. március 10. 17:17

A kárpátaljai magyarság vezetőivel tárgyalt és a közösség helyzetéről tájékozódott kétnapos látogatása során Beregszászon az Amerikai Magyar Koalíció (AMK) küldöttsége.

Régebbi hírek a rovatban:


A rovat teljes archívuma
Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Mit üzen a Pilis? - Szőnyi JózsefMit üzen a Pilis?
Könyv - Bolti ár: 3 600 Ft
Internetes ár: 3 240 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A Hágó - Ősi JánosA Hágó
Könyv - Bolti ár: 2 900 Ft
Internetes ár: 2 465 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Öröktűz I-II. DVD - Jelenczki IstvánÖröktűz I-II. DVD
DVD - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 500 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Az Ipolytól Dachauig - Nagy LászlóAz Ipolytól Dachauig
Könyv - Bolti ár: 2 900 Ft
Internetes ár: 2 465 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Viszlát, Európa! - Gerd HonsikViszlát, Európa!
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 491 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat