HunHír.info

2019. Újkenyér hava 21. nap, Zelemér napja.

Naná, hogy a nevében Németország legnagyobb problémája ma is a szélsőjobb jelenléte...

2019. július 21. 06:52
Hunhír.info

naci_nurnberg250.jpgMerkel a Hitler elleni sikertelen merénylet évfordulóján üzent. A német kancellár a gróf Stauffenberg és társai által Adolf Hitler elleni sikertelen merénylet 75. évfordulójáról emlékezett meg, hangsúlyozva, hogy Németországban a szélsőjobb elleni fellépést az ismert történelmi előzmények után minden eszközzel támogatni kell.

Menedék - Pálfi

Bukás előtt

1944. júliusára a Hitler által kirobbantott második világháború a náci diktátor számára reménytelenné vált, a vereség immár elkerülhetetlennek tűnt. A keleti fronton a szovjet erők nyomultak előre Varsóig, a Normandiában partraszálló nyugati szövetségesek Franciaországban haladtak előre gyorsan. Idő kérdése volt csak a náci rezsim bukása.

Tisztek és politikusok egy csoportja úgy gondolta, hogy nem kellene a teljes bukásig harcolni (ahogy ez végülis történt), hanem be kéne fejezni előbb a háborút, rengeteg emberéletet megmentve, és a további értelmetlen pusztítást is elkerülve. Nyilvánvaló volt, hogy ez Hitlerel nem megy, ezért meg kell tőle szabadulni.

Telhetetlen merénylő

A merényletre Claus Stauffenberg vállalkozott, mivel már amúgy is komolyan megsérült a harcokban: több ujja hiányzott, és az egyik szemére vak volt. Stauffenbeg azonban mohó volt: úgy akarta meggyilkolni a Führert, hogy utána még ki is jut a merénylet színhelyéről, a kelet-poroszországi bunkerből, Berlinbe repül, és átveszi az ország irányítását.

Sajnos ez a mohóság meghiúsította a merényletet: a Stauffenberg által egy táskában Hitler mellé tett bombát valaki odébb tette a gróf távozása után, így az úgy robbant fel a bunker helyett egy nyitott ablakokkal rendelkező faházban tartott haditanácson, hogy Hitler megmenekült, mások haltak meg. A robbanás erejének nagy része távozott az eleve nyitott ablakok mellett, a bunkerben jó eséllyel mindenki meghalt volna.

Nos, a kissé sérült, de egyébként ereje teljében lévő Hitler megszólalt a rádióban, mindenki tudta, hogy a puccsnak ezzel vége, a puccsistákra persze szörnyű megtorlás várt, a háború folytatódott, amíg Berlin utolsó négyzetméterét is el nem foglalta a szovjet hadsereg, Hitler pedig öngyilkos lett.

Jobban járt volna a világ

És hogy mi lett volna, ha a merénylet sikerül? Természetesen az ilyen kérdésekre számtalan válasz adható, feltételezéseket tenni nincs sok értelme: azonban az elgondolkoztató, hogy a szovjet hadsereg még alig lépett ki a szovjet területekről, vagyis Kelet-Európa sorsa akkor még nem volt lejátszva. Az szinte biztos, hogy Hitler nélkül Németország lényegében azonnal békét kötött volna, ami több millió ember életét mentette volna meg.

Aktualitás

Merkel lépése annak a német politikai irányváltásnak a része, amelyre az utóbbi 10-20 évben került sor, és amely szerint nyíltan beszélnek a hitleri korszak minden olyan eleméről is, amelyről a korábbi évtizedekben nem volt szó. A szélsőjobb veszélyre való figyelmeztetésének pedig aktualitást ad, hogy háromnegyed évszázad alatt tompulnak az emlékek, élő tanúk már alig vannak, de az egykori események örökre jogalapot adnak arra, hogy ne engedjék Németországban a nácizmushoz hasonló eszmék előretörését semmilyen formában.

mti

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Antikrisztus - KÜLÖNSZÁM - Hihetetlen MagazinAntikrisztus - KÜLÖNSZÁM
Könyv - Bolti ár: 1 699 Ft
Internetes ár: 1 529 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A magyar középkor csatái - Weiszhár Attila - Weiszhár BalázsA magyar középkor csatái
Könyv - Bolti ár: 3 360 Ft
Internetes ár: 2 856 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Az Ipolytól Dachauig - Nagy LászlóAz Ipolytól Dachauig
Könyv - Bolti ár: 2 900 Ft
Internetes ár: 2 465 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A hit legnagyobb rejtélyei - Összeesküvés elméletek sorozatA hit legnagyobb rejtélyei
Könyv - Bolti ár: 1 399 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
14% internetes kedvezménnyel
A megbízható férfi - Bedő ImreA megbízható férfi
Könyv - Bolti ár: 3 500 Ft
Internetes ár: 3 150 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat