HunHír.info

2019. Újkenyér hava 21. nap, Zelemér napja.

Új „mentőkampányt” indítanak Soros civiljei a líbiai partoknál

2019. július 21. 12:49
Hunhír.info

menekultek250.jpgÚj "mentőkampányt" indít az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nemzetközi segélyszervezet SOS Méditerranée nevű társszervezete a líbiai partok közelében, hét hónappal azután, hogy Aquarius nevű mentőhajójuk kénytelen volt felhagyni a mentéssel - jelentették be vasárnap Párizsban. Az Aquarius csaknem három év alatt 30 ezer migránst "mentett meg" a tengeren, és szállított az olasz partokhoz.

Magyar Menedék - Grandpierre

A két civilszervezet e célra Norvégiától bérli közösen az Ocean Viking nevű hajót, amelyet eredetileg az északi-tengeri olajfúrótornyokon végzett munka támogatására használtak. Az 1986-ban épített hajó 69 méter hosszú, 15 méter széles, és a fedélzetén a legénységgel együtt több mint 30 szakember fog szolgálatot teljesíteni. Az Ocean Viking a Földközi-tenger középső részén fog járőrözni, ahol a legtöbb migránshajó indul el a líbiai partoktól, és ad le vészjelzést. A líbiai területi vizekre nem fog soha belépni - közölte az AFP hírügynökséggel Frédéric Penard, az SOS Méditerranée műveleti igazgatója.

„Azóta, hogy az Európai Unió a líbiai hatóságokra bízta a tengeri mentés összehangolását, kaotikus a mentés, mert a líbiaiaknak nincs meg minden szükséges eszközük ehhez, és nem minden vészjelzést kapnak meg a mentőközpontok” - mondta Penard.

Az Aquarius csaknem három év alatt 30 ezer migránst mentett meg a tengeren, és szállított az olasz partokhoz. Tavaly decemberben volt kénytelen felhagyni e tevékenységével, az üzemeltető civilszervezetek szerint több európai kormány „rágalomhadjárata” miatt. Már előtte, szeptember óta a franciaországi Marseille kikötőjében vesztegelt, mert Gibraltár után Panama is megvonta tőle a hajózási engedélyt. Az MSF és az SOS Méditerranée kérvényezték Svájctól, hogy jegyezze be az Aquariust, de a berni kormány megtagadta ezt azzal az indokkal, hogy a földközi-tengeri mentést az európai államok összehangolt és hosszú távú műveletének keretében kellene végezni. A két civilszervezet december óta mostanra talált magának új mentőhajót.

Olaszország a Liga és az Öt Csillag Mozgalom (M5S) koalíciós kormányának tavaly nyári megalakulása óta jelentősen szigorított menekültpolitikáján, és zéró toleranciát hirdetett meg azon migránsok befogadása ellen, akik hajóval, illegális úton akarják elérni az olasz partokat.

A líbiai hatóságok a tengeren megmentett migránsokat visszaviszik Líbiába, és menekülttáborokban helyezik el őket. Segélyszervezetek szerint azonban Líbia nem biztonságos ország, ezért ellenzik ezt a gyakorlatot.

A Tunéziai Gazdasági és Szociális Jogok Fóruma (FTDES) nevű civilszervezet éppen csütörtökön közölte, hogy idén január és június között több mint duplájára nőtt a Líbiából Tunéziába érkező migránsok száma az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az utóbbi időben a tunéziai partvidék is az Európába igyekvő - köztük tunéziai - migránsok kiindulópontjává vált - tette hozzá a szervezet.

mti

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A Fallaci - Wéber KrisztinaA Fallaci
Könyv - Bolti ár: 3 500 Ft
Internetes ár: 3 150 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Mit üzen a Pilis? - Szőnyi JózsefMit üzen a Pilis?
Könyv - Bolti ár: 3 600 Ft
Internetes ár: 3 240 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A negyedik birodalom felemelkedése - Összeesküvés elméletek sorozatA negyedik birodalom felemelkedése
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Göbekli Tepe és a Szfinx misztikuma csomag - 2 könyv együtt kedvezménnyel - Andrew CollinsGöbekli Tepe és a Szfinx misztikuma csomag - 2 könyv együtt kedvezménnyel
Könyv - Bolti ár: 10 980 Ft
Internetes ár: 7 990 Ft
27% internetes kedvezménnyel
A Hattyú csillagkép kulcsa - Andrew CollinsA Hattyú csillagkép kulcsa
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 200 Ft
16% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat