HunHír.info

2019. Újkenyér hava 21. nap, Zelemér napja.

Dániel, Orbán, Prohászka...

2012. június 24. 17:16
Szalay László - Hunhír.info

A bolond ügyvéd rég hallatott magáról. Már megijedtem, hogy valami baja esett, hiszen egész héten nyugton maradt, sehol egy kis ketchup vagy vörös festék. Ma ellátogattam Dániel Péter fészbuk oldalára, s megnéztem, mi történt ott az elmúlt néhány napban.

Magyar Menedék - Grandpierre

Csütörtökön röppent fel a hír: a tervek szerint a Lehel téren állítják fel Prohászka Ottokár püspök szobrát. A hírt természetesen nem hagyta szó nélkül a festékes beteg:

„A Kék szalaggal a demokráciánkért civil mozgalom tiltakozik az antiszemitizmusát nyíltan vállaló Prohászka Ottokár Lehel téri szobrának tervezett felállítása, illetve a hazánkban egyre inkább felerősödő, antiszemita, rasszista jelenségek ellen.”

A beteg ember szerint Prohászka „nyíltan” vállalta „antiszemitizmusát”. Ez az, ami nem igaz. Ennek éppen az ellenkezőjét mondta Prohászka. Olvassuk csak el az alábbi sorokat:

„Én nem vagyok antiszemita. Egy-két cikk miatt rámfogták – bocsánatot kérek, hogy erre is reflektálok -, hogy antiszemita vagyok. Nem vagyok antiszemita, amint nem vagyok antigermán, nem vagyok antigall, nem vagyok antiangol.”

Nem árulom el, hol és mikor vállalta „nyíltan” ezeket a szavakat Prohászka. Keresse meg a bolond Dániel, aztán tegye közzé a fészbuk oldalán. Előre is tájékoztatom: az idézet nem lelhető meg „Az én antiszemitizmusom” című kötetben. Itt hadd áljak meg egy pillanatra.

A Gede Testvérek Bt. 2003-ban jelentette meg azt a világoskék –„szdsz-kék” – színű könyvet, amelynek címoldalán sárga betűkkel ez olvasható: „Prohászka Ottokár püspök: Az én antiszemitizmusom”. Ma erre a könyvre sokan hivatkoznak – nemrég éppen a Népszava egyik publicistája emlegette Prohászka „antiszemitizmusának” csalhatatlan bizonyítékaként. Oszlassunk el egy tévhitet.

Prohászka soha nem írt ilyen címmel tanulmányt vagy könyvet. „Az én antiszemitizmusom” - ezt a félrevezető címet a kiadó adta a könyvnek, ami súlyos hiba volt, hiszen a tudatlan olvasóban azt a képzetet kelti, hogy a nagy püspök „nyíltan” vállalta „antiszemitizmusát”. Ez tévedés. Az önkényes cím kérdésként szerepel Prohászka egyik írásában (amely mellesleg szerepel is az „szdsz-kék” kötetben):

„Már most mi az én ’antiszemitizmusom’?”

Látjuk, maga Prohászka is idézőjelbe tette az „antiszemitizmus” szót. Miért? Azért, mert már a fenti mondat leírásakor (1918) is minden olyan akciót, közéleti és sajtóbeli megnyilvánulást „antiszemitának” bélyegeztek a zsidók és az ő érveiknek helyt adó „illedelmes, szerény szégyenkező” nem zsidók, amely valahogy sértette a zsidóság érdekeit. Akkor is politikai fegyver volt ez a szó, ahogy ma is az. Akkoriban is az volt a divat, hogy használnak egy szót, amelyet „sem a zsidók, sem ezek az illedelmes, szerény szégyenkezők világosan nem definiálnak, s azt tüzetesen meg nem határozzák”. (Az idézetek lelőhelye: Prohászka Ottokár Összegyűjtött Munkái XXII. kötet, 190-191. o.)

A Gede Testvérek kiadványa tehát a félrevezető címadással sok olvasót megtévesztett. Ezt a hibát tetézte azzal, hogy a valóban nyíltan fajvédő Bosnyák Zoltán írását tette a kötet élére. Erről a tanulmányáról azt írja Szabó Ferenc jezsuita, hogy Bosnyák „zsidóellenes idézeteket kiragadva Prohászka írásaiból, torzító csúsztatással a püspök nevét tűzi a náciszimpatizáns fajvédők zászlajára”. (Szabó Ferenc: Prohászka Ottokár élete és műve. Bp., Szent István Társulat, 2010, 253. o.)

Szabó Ferencnek igaza van: „Az én antiszemitizmusom” című kiadvány egyik hibája, hogy – finoman fogalmazva - nem megfelelő előszót választott hozzá a kiadó. Bosnyák faji alapon állt, Prohászka azonban nem. Prohászka számára a zsidókérdés soha nem volt faji kérdés. Az „szdsz-kék” kötetben olvasható írások helyes olvasata is ezt bizonyítja. Jobb lett volna hát, hogy ha már kiadták ezt a Prohászka-gyűjteményt, a témához illő előszót kértek volna a téma egyik hazai szakértőjétől. Mert Szabó Ferencen kívül is vannak olyanok, akik alkalmasak egy ilyen előszó megírására.

A Gede Testvérek kiadásában megjelent kötetnek az is hibája, hogy – bár alcímében ezt közli: „Összegyűjtött zsidó tárgyú írásai és beszédei” – nem tartalmazza Prohászka valamennyi, a témába vágó írását. Vagyis: szelektál. Amúgy is elég idétlen dolog Prohászka publicisztikai írásaiból erőszakosan ”kimetszeni” egy darabot, s elkülöníteni a többitől – pláne a szociális kérdéseket taglaló írásoktól, hiszen Prohászka számára a zsidókérdés elsősorban ebben az összefüggésben merült fel. De ha már ez az értelmetlen „kimetszés” megtörtént, a teljességre kellett volna törekedni. Fentebb idéztem Prohászka szavait: „Én nem vagyok antiszemita.” Az a szöveg, amelyben ez a mondat szerepel, nem található meg „Az én antiszemitizmusom” című kötetben. Pedig fontos szöveg.

Miért is írok ennyit egy 2003-ban megjelent egyoldalú Prohászka-válogatásról? Azért, mert az a szöveg, amelyből idéztem, ebben a „műben” nem olvasható. S azért, mert a hivatkozott szövegből újabb részt fogok idézni. De előbb lássuk, miről makogott még fészbuk oldalán a szerencsétlen Dániel Péter.

Tegnap, azaz szombaton – Kövér László „Wiesel”-nek írt válaszlevelén gúnyolódva - ezt írta a festékes bolond:

„Nyírő nem volt fasiszta, Horthy sem volt Hitler szövetségese, Orbán egy demokrata politikus, Kövér még inkább, Simicska kezéhez egy forint közpénz nem tapadt még, a jobbik nem egy új-nyilas párt...én pedig a Canterbury érsek vagyok.”

Hogy kerül ide az említett érsek? Miért épp egy keresztény személy kerül a megjegyzés végére? Még akkor is, ha anglikán?A legfrissebb, azaz mai bejegyzés így szól:

„Elfogtunk egy gyanús bejegyzést a Josip Tot nevű Facebook felhasználó oldaláról. Eredetileg a Kaya Ibrahim nevű figura is hozzászólt, de ő később törölte magát és azután Kaya Útlevél néven újra regisztrált. Polt Péter már nyomoztat az ügyben... én pedig a westminsteri apát vagyok.”

A bejegyzés alatt pedig egy furcsa kép, Orbán Viktor képe, mellette a kormányfői hozzászólás – persze mint álhír. No de: itt is van valami a dánieli szöveg végén, ami figyelmet érdemel. Azt mondja, „én pedig a westminsteri apát vagyok”.

Dániel kétszer is szóba hozta az egyik keresztény felekezetet. S erről – meg az elsőként idézett Prohászka-mocskolásról – eszembe jutott ismét az a Prohászka-szöveg, amelyből cikkem elején idéztem („Én nem vagyok antiszemita”, stb.), s amelyet hiába is keresnénk az említett „szdsz-két” kötetben. Prohászka ezt mondja ebben a szövegben az akkori hazai szociáldemokratákat csepülve:

„A mi magyar szocializmusunk visszaél a vallással, folyton agyarkodik a vallás ellen. Egyedüli kivétel a zsidó vallás; azt nem bántja, hanem a keresztény vallást folyton bántja. Ha egy Bőgölik Andrásnak a halálos ágya mellől elmarhatja a papot, azt szívesen teszi. Hanem hogy Magenduft Adolf rabbit elmarjon, erről sohasem olvashatunk. Ezt nyíltan és őszintén megmondom.”

Micsoda lelemény a „Magenduft”! Érti, aki érti, nem boncolgatom. Ami a lényeget illeti: Prohászka idézett szavai 1918-ból valók, s ma sem vesztettek érvényükből. S még azt kérdik (szélső)balról, miben „korszerű” Prohászka Ottokár...

Kedves Dániel Péter, miért oly egyoldalú? Nem olvashatnák egyszer azt is, hogy Ön az izraeli főrabbi?

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Harcoló szabadkőművesség - keménytáblás - Raffay ErnőHarcoló szabadkőművesség - keménytáblás
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 591 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Az Apolló Holdcsalás - Arany LászlóAz Apolló Holdcsalás
Könyv - Bolti ár: 5 990 Ft
Internetes ár: 5 391 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A magyar ősvallás és őstörténet elhallgatott összefüggései - Pálfi KárolyA magyar ősvallás és őstörténet elhallgatott összefüggései
Könyv - Bolti ár: 6 990 Ft
Internetes ár: 5 990 Ft
14% internetes kedvezménnyel
Birodalmak alkonya - Bogár LászlóBirodalmak alkonya
Könyv - Bolti ár: 3 300 Ft
Internetes ár: 2 805 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Új világ született 1918-1923 - Schmidt MáriaÚj világ született 1918-1923
Könyv - Bolti ár: 2 700 Ft
Internetes ár: 2 511 Ft
7% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat