HunHír.info

2019. Újkenyér hava 22. nap, Ella napja.

Tisza István Emlékév - 2010. október 31 – 2011. október 31.

2010. november 01.
Hunhír.info

Néhai gróf Tisza István miniszterelnök 1861. április 22-én született Budapesten, így 2011-ben születésének 150. évfordulójára emlékezhet az ország. A civil társadalom részéről a Tisza István Baráti Társaság, a nagykovácsi „gróf Tisza István” Nemzeti Kör és a geszti Tisza Család Emlékköre ezen alkalomból egy Tisza István Emlékév meghirdetését kezdeményezi és ennek egyes elemeit akkor is megvalósítja, ha a kezdeményezést a Magyar Köztársaság Kormánya és annak szervei nem karolják fel.

Magyar Menedék - Raffay

Bízunk azonban abban, hogy a jelenlegi polgári kormány, mely Tisza István politikai örökségét tettekben és nyilatkozatokban eddig is felvállalta, átérezvén a méltó emlékezés felelősségét, kezdeményezésünket támogatni fogja. Elképzelésünkről valamennyi érintett kormányszerv vezetőjét tájékoztattuk.

Az Emlékév kapcsán sürgősen cselekedni kell, elképzelésünk szerint ugyanis ez 2010. október 31-én a Tisza István elleni merénylettel kapcsolatos hagyományos megemlékezésekkel kezdődne, és 2011. október 31-én hasonló keretek között zárulna. Az Emlékév rendezvényeinek sorában kerülne sor Tisza István szobrának budapesti felavatására is.

A Tisza István Emlékév során tervezett rendezvények és tevékenységek

Egyesületünk saját erejéből és részben pályázati források felhasználásával az alábbi rendezvények és tevékenységek megvalósítását tervezi az Emlékév keretében:

- 2010. október 30-án és 31-én kerül sor az Emlékév megnyitásával kapcsolatos rendezvényekre. A Tisza István Baráti Társaság és a geszti Tisza Család Emlékköre október 30-án látogatást tesz Nagykovácsiban a „gróf Tisza István” Nemzeti Körnél, előadásokat hallgatnak meg, és a három partner szervezet tagjai kölcsönösen megismerkednek egymással, mintegy feltöltődve az Emlékévre.

- 2010. október 31-én a Tisza István Baráti Társaság központi megemlékezésén és koszorúzási ünnepségén vesznek részt a meghívottak a Hermina út 45. szám alatti Róheim-villában.A 2003 óta minden évben megrendezésre kerülő megemlékezésen hagyományosan közéleti személyiségek és a Szoborbizottság tagjainak jelenlétére is számítunk. Itt jelentjük be hivatalosan is a Tisza István Emlékév megnyitását.

- 2011. márciusában és májusában Tisza István történelmi személyiségéről két - külföldi előadókkal is színesített - tudományos konferenciát szervezünk az ELTE Bölcsészettudományi Karán.

- 2011. április 21-22-én ismét a Tisza István Baráti Társaság szervez megemlékezést - geszti vendégekkel és fellépőkkel - névadójának 150. születési évfordulója előtt tisztelegve, melyen történészek előadásait hallgatjuk meg Tiszáról és koráról, történelmi vetélkedőt és kvízt szervezünk, továbbá kreatív foglalkozásokat szervezünk, melyeken minden korosztálynak módja nyílik megismerkednie a jeles történelmi személyiség életútjával. Amennyiben sikerül erre az időpontra a kivitelezés, ezen rendezvény keretében avatjuk fel ismét Tisza István szobrát Budapesten.

- 2011. április 23-24-én Geszten kerül sor egy nagyszabású rendezvényre, melyet a budapesti és a Nagykovácsiban működő társadalmi szervezetek látogatnak meg; Geszten az eseménysor zárásaként fórumot szervezünk a résztvevők számára.

- 2011. október 31-én ismételten központi megemlékezésünk keretében jelentjük be hivatalosan is a Tisza István Emlékév lezárását. Amennyiben a szobor nem készül el áprilisra, ezen a napon kerül sor a szobor felavatására is. Az emlékév során tervezett publikációk

Az emlékév során tervezett publikációk

Honlapunkon közzé tesszük néhai gróf Tisza István összes írásait és beszédeit. Ezzel egy évek óta tartó digitalizálási folyamat ér véget, melynek során mintegy 6000 oldal digitalizálása történt meg.

A Magyar Tudományos Akadémiával együttműködve kiadjuk a két világháború között elkezdett és négy kötetet felvonultató sorozat utolsó elemét, mely Tisza István képviselőházi beszédeinek 1913-1918 közötti anyagát tartalmazza majd nagyjából 1500 oldalon. A kötethez mellékelünk egy olyan CD-mellékletet is, melyre a korábbi kötetek anyagával együtt ezen kötet dokumentumait is feltöltjük.

Az emlékév során szervezett konferenciák anyagát gyűjteménykötetben és online kiadványként jelentetjük meg a Tisza István Emlékév zárását követően.

Dr. Maruzsa Zoltán
a Tisza István Baráti Társaság elnöke

További információ: www.tiszaistvan.hu

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Gróf Tisza István meggyilkolása (keményfedeles) - Csere PéterGróf Tisza István meggyilkolása (keményfedeles)
Könyv - Bolti ár: 3 570 Ft
Internetes ár: 3 142 Ft
12% internetes kedvezménnyel
Ne bántsd a magyart! - Szájer JózsefNe bántsd a magyart!
Könyv - Bolti ár: 3 950 Ft
Internetes ár: 3 674 Ft
7% internetes kedvezménnyel
A Hattyú csillagkép kulcsa - Andrew CollinsA Hattyú csillagkép kulcsa
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 200 Ft
16% internetes kedvezménnyel
GMO - A pusztítás magjai - F. William EngdahlGMO - A pusztítás magjai
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 490 Ft
13% internetes kedvezménnyel
Trianon 100 - Trianon Almanach - 7 könyv egyben + 1 CD + 1 térkép + 1 ajándék Nemzeti Összetartozás naptára - Raffay ErnőTrianon 100 - Trianon Almanach - 7 könyv egyben + 1 CD + 1 térkép + 1 ajándék Nemzeti Összetartozás naptára
Könyv - Bolti ár: 16 990 Ft
Internetes ár: 13 999 Ft
18% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat